How does it work?
Printen vanop je tablet of smartphone eenvoudig uitgelegd.

Een document afdrukken? Je kan met je laptop naar de printer lopen, een usb-kabel aansluiten en beginnen printen.
Gelukkig hebben we anno 2020 een eenvoudigere oplossing en kan je de meeste printers aansluiten op je draadloze netwerk.

Maar hoe begin je daaraan?

Om te starten heb je een printer nodig die je op wifi kan aansluiten. Enkele modellen kunnen dit nog niet, maar de meeste printers maken probleemloos de connectie.
Vanaf zo’n 35€ heb je al een printer die draadloos kan connecteren.

Let er bij de aankoop van een nieuwe printer op dat hij compatibel is met de nieuwe besturingssystemen, al zou dat voor de nieuwere modellen geen probleem mogen zijn.

Vervolgen moet je connectie maken met je thuisnetwerk. Dat is wel even werk, maar gelukkig moet je dit maar 1 keer doen.

Via het scherm op je printer krijg je meestal de nodige instructies, al is het niet altijd even simpel om wachtwoorden op dat schermpje ingevuld te krijgen.
Sommige modellen hebben geen touchscreen, waardoor het wel even kan duren om je wachtwoord via de pijltjes en oké-toetsen in te geven.
Maar zelfs wanneer je een toestel met touchscreen hebt, is het schermpje vaak zo klein dat je al snel een letter of cijfer verkeerd tikt.

Maar hou de moed erin, want zoals ik al zei, dit moet je maar 1 keer doen.
Zodra je printer op het netwerk  zit, vinden je toestellen hem normaal automatisch.

Moest je de printer toch niet automatisch vinden, kan je naar de instellingen in het Start-menu (Windows) of naar je Voorkeuren (Mac) gaan.
Daar kan je handmatig de juiste printer kiezen of indien nodig eenmalig de juiste besturingssoftware downloaden.
Als je toestel eenmaal op het netwerk zit, moet de connectie vanaf dan vlot gaan.

Een wifiprinter neemt niet enkel afdrukopdrachten van je computer aan. Ook via mobiele toestellen kan je printopdrachten versturen.
Apple en Google hebben zelfs een nieuwe module voor hun besturingssystemen ontwikkeld om eenvoudig draadloos te printen.

iOS gebruikt Airprint. Hiermee maak je rechtstreeks de verbinding met een printer op je netwerk. Zo kan je vanuit een hoop apps printen via de ‘Deel’-knop (het pijltje).
Voor Android-smartphones heb je Google Cloud Print. Eenmaal je gekoppeld bent, kan je van eender waar over het internet een printopdracht naar je printer thuis sturen.

Et voila. Vanaf nu print jij niet enkel vanop je laptop, maar stuur je ook vanop de tablet of smartphones draadloos printopdrachten naar je printer.

Succes!